Kurczak w pikantnej panierce - pieczony, a nie smażony (wcześniej marynowany w maślance)
1 kg kawałków kurczaka: skrzydełka, udka, bioderka

marynata:
1 litr maślanki
2 czubate pikantnej przyprawy do kurczaka (polecam Ci przyprawę z Manufaktury Smaku - kliknij tutaj, by ją kupić w mniamowym sklepie)
2 czubate łyżki suszonego, mielonego czosnku
1 łyżka soli....panierka:
1 szklanka pszennej mąki
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 czubata łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli....do pieczenia:
2 łyżki oleju roślinnego.......Kawałki kurczaka powinny być mniej więcej takiej samej wielkości.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce.
Do marynaty włóż kawałki kurczaka, wymieszaj, by dokładnie się nią pokryły, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin - a najlepiej na noc (lub nawet trochę dłużej).
Przygotuj panierkę: płatki rozgnieć na dość drobne kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia, by nieco obciekła.
Kawałki obtaczaj dokładnie w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia....Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem (możesz też użyć pędzelka do ich wysmarowania).
Piecz 40-45 minut, aż panierka pięknie się zezłoci.
Podawaj tak, jak lubisz wesoły Czyli z frytkami z piekarnika i sałatką z kapusty wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM