Zupa na wodzie z kiszonej kapusty z ziemniakami i śmietaną
Składniki:
8-10 ziemniaków
garść suszonych grzybów (w sezonie 400 g świeżych)
400 ml wody po ogórkach lub kapuście
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
posiekany koperek......Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Grzyby zalać gorącą wodą, lekko wypłukać i odlać wodę. Zalać zimną i odstawić do nasiąknięcia na 20 minut. Następnie ugotować do miękkości.

Wodę po ogórkach lub kapuście zagotować i zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w miseczce, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Całość zalać zabielaną wodą i posypać koperkiem.

Pozostałych ziemniaków nie obierać i zostawić na następny dzień.


  PRZEJDŹ NA FORUM