Zupa na wodzie z kiszonej kapusty z ziemniakami i śmietaną |
Składniki: 8-10 ziemniaków garść suszonych grzybów (w sezonie 400 g świeżych) 400 ml wody po ogórkach lub kapuście 100 ml śmietany kremówki sól i pieprz posiekany koperek......Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby zalać gorącą wodą, lekko wypłukać i odlać wodę. Zalać zimną i odstawić do nasiąknięcia na 20 minut. Następnie ugotować do miękkości. Wodę po ogórkach lub kapuście zagotować i zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć w miseczce, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Całość zalać zabielaną wodą i posypać koperkiem. Pozostałych ziemniaków nie obierać i zostawić na następny dzień. |