Pierś z kaczki z jabłkami
Składniki

2 piersi z kaczki
1 pomarańcza
pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
2 duże jabłka
1 łyżeczka estragonu
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1 łyżka oleju do smażenia......Sposób przygotowania

Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem.
Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny.
Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano.
Pod koniec smażenia podlewamy winem.
Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min.
Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni.
Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem.
Kosą po patelni - Smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM