Kaszotto z fasolką szparagową |
Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek 200 g kaszy pęczak 500-700 ml rosołu lub wywaru warzywnego 3 łyżki masła sól i pieprz 100 g ulubionych warzyw sezonowych 200 g mrożonej zielonej fasolki natka pietruszki........Przygotowanie: Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą rosołu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia, aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochelkę. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając rosołem, aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania kaszy dodać groszek i fasolkę. Gotować jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba, podlać rosołem, żeby potrawa miała konsystencję gęstej zupy. Dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. |