Kapusta kiszona na zimę
Składniki

Garnek kamienny 7 litrowy
7,5 kg kapusty białej, szatkowanej
180 g soli
1 łyżka kminku
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka nasion jałowca
1 łyżka miodu.......Sposób przygotowania

Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Kosą po patelni - Smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM