Różyczki z jabłkami i czekoladą |
Składniki 1 płat cista francuskiego 2 duże kwaskowe jabłka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki Nutelli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru cukier puder do posypania.....Sposób przygotowania Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Kroimy na bardzo cienkie półplasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Wstawiamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzucamy pokrojone jabłka na 2 minuty do wrzątku. Odcedzamy możemy przelać zimną wodą by lekko przestudzić. Blat ciasta kroimy na 8 pasków. Na połowie dolnej paska smarujemy Nutellę. Na górnej układamy jabłka na zakładkę tak by wystawały ponad brzeg ciasta częścią ze skórką. Zwijamy w rulonik delikatnie by nam jabłka nie powypadały i wsadzamy do foremek. Posypujemy po wierzchu cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min. |