Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej z sosem majonezowym
Składniki:
szklanka drobno posiekanych warzyw, mogą być warzywa po obiedzie lub surowe
½, szklanki mąki kukurydzianej
łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka maślanki lub jogurtu lub śmietany
sól himalajska
olej rzepakowy
4 łyżki majonezu
kiwi ze skórką
sok z limonki
łyżeczka pasty chili.......Przygotowanie:
Warzywa, kaszę, mąkę, proszek, cukier, szczyptę soli oraz maślankę połącz ze sobą dokładnie i odstaw na ok. 20 min.

Do rondelka wlej olej rzepakowy. Ilość oleju zależy od wielkości rondelka, potrzebujemy ok. 3 cm warstwę. Podgrzej do 180 st. C.

Z przygotowanej masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Majonez zblenduj z kiwi, sokiem z limonki, i pastą chili. Kotleciki podaj z majonezem.


  PRZEJDŹ NA FORUM