ryba po grecku
Składniki ryby po grecku
Podaję proporcje na ok. 5-8 porcji.

filet z dorsza – 1 kg
marchewki – 0,5 kg
pietruszki – 0,2 kg
seler – o,1 kg
cebula – 1 szt
koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
jajko
bułka tarta
sól i pieprz
olej do smażenia.......Przyrządzenie ryby po grecku
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę możesz posiekać nożem). Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie miękka dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszka), dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 20 minut). W trakcie duszenia możesz dolewać po odrobinie wody, aby nic się nie przypaliło.....Kiedy warzywa się duszą, zajmij się rybą. Filety opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na nieduże porcje. Następnie obtocz w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej....Rybę usmaż na oleju na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na papierowy ręcznik. Kiedy ryba przestygnie ułóż jej kawałki w głębszym naczyniu (tym w którym będzie podawana)...Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony z odrobiną wody, dokładnie wymieszaj całość i podgotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw. Gorące warzywa przełóż do naczynia z rybą.....Rybę powinna szczelnie pokryć warzywna pierzynka. Tak przygotowane danie przykryj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły – dzięki temu ryba po grecku będzie smakować najlepiej....Rybę po grecku podaje się i spożywa na zimno, ale równie dobrze może zostać podana na ciepło, np. po podgrzaniu w piekarniku.


  PRZEJDŹ NA FORUM