Moczka
Składniki
300 g piernika
300 g orzechów włoskich
300 g orzechów laskowych
200 g migdałów
200-300 g rodzynek
300 g suszonych śliwek
150 g suszonych moreli
0,5 l kompotu śliwkowego
0,5 l kompotu agrestowego
1 łyżka masła
świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
1 łyżka miodu lub cukru.......Przygotowanie
Piernik pokrój na kawałki. Wrzuć do mniejszego garnka, zalej ciepłą wodą, tak aby się rozmoczył. Masa piernikowa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję.

Migdały sparz i obierz ze skórki oraz umieść je w osobnym garnku. Dodaj orzechy laskowe i orzechy włoskie. Zalej wodą i gotuj przez około 40 minut do miękkości bakalii.

Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.

Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.

Połącz bakalie, kompoty z owocami oraz masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut...Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań smakowych miodem lub cukrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM