zapiekanka kukurydziana ze swojska kielbasa i smazonymi grzybami
Składniki:
30 dkg boczku wędzonego
50 dkg kiełbasy z dziczyzny
30 dkg szynki
cebula
5 ząbków czosnku
garść leśnych grzybów, np. podgrzybków, surowych lub suszonych
2 szklanki soku z ogórków kiszonych
łyżeczka pieprzu
szczypta szafranu kilka gałązek lubczyku
1 kg kaszy kukurydzianej
pół kostki masła
80 g sera pleśniowego
Smażone grzyby:
garść grzybów enoki
garść grzybów shimeji
50 ml oliwy
4 ząbki czosnku
pieprz
sól
odrobina soku z cytryny
kilka gałązek świeżego lubczyku Przygotowanie:
Wędliny pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na oleju. Dodaj leśne grzyby oraz posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je najpierw w ciepłej wodzie.
Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk.
Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM