makaron z sosem warzywami
Składniki:
300 g pełnoziarnistego spaghetti
oliwa z oliwek
parmezan Sos:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 marchewka
4 duże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu około 10 minut często mieszając. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do sosu dodać ugotowany makaron. Smażyć razem przez chwilę, aż sos połączy się z makaronem. Podawać posypane tartym parmezanem lub z kilkoma anchovis i polane oliwą z oliwek.


  PRZEJDŹ NA FORUM