schab gotowany w ziolach
Składniki

1,2 kg schabu bez kości
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki soli
2 łyżki cukru
8 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
Po łyżce różnych ziół - tu użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek i papryka słodka
2 ząbki czosnku Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej.
Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania.
Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem.
Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia.
Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia.
Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę.


  PRZEJDŹ NA FORUM