wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KARP W GALARECIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Karp w galarecie

  
kotek
23.12.2018 16:50:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #2621599
Od: 2018-4-14
SKŁADNIKI
6 PORCJI
1 karp około 1,5 kg
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałeczek selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki żelatyny
sól i zmielony pieprz
sok z cytryny......DO DEKORACJI
zielony groszek
rodzynkiKarpia sprawić, tułów oskrobać z łusek, odciąć łeb, usunąć wnętrzności, płetwy i ogon zostawić. Oczyszczoną rybę dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić.
Do płaskiego rondla włożyć oskrobaną, umytą marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i zagotować. Gotować około 20 minut.
Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją delikatnie łyżką cedzakową i po lekkim ostudzeniu usunąć ości. Wywar odcedzić na gęstym sicie (najlepiej dodatkowo wyłożonym gazą) i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.
Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia nadając mu odpowiedni kształt ryby. Następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Karp w galarecie
natka pietruszki......
  
Electra23.04.2024 22:25:56
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KARP W GALARECIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny