1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KAPUSTA KISZONA NA ZIMĘ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Kapusta kiszona na zimę

  
kotek
23.11.2018 11:11:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #2609820
Od: 2018-4-14
Składniki

Garnek kamienny 7 litrowy
7,5 kg kapusty białej, szatkowanej
180 g soli
1 łyżka kminku
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka nasion jałowca
1 łyżka miodu.......Sposób przygotowania

Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Kosą po patelni - Smacznego
  
Electra19.04.2024 04:50:13
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KAPUSTA KISZONA NA ZIMĘ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny