Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2607988 Od: 2018-4-14
| Składniki 300 g piernika 300 g orzechów włoskich 300 g orzechów laskowych 200 g migdałów 200-300 g rodzynek 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli 0,5 l kompotu śliwkowego 0,5 l kompotu agrestowego 1 łyżka masła świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól do smaku 1 łyżka miodu lub cukru.......Przygotowanie Piernik pokrój na kawałki. Wrzuć do mniejszego garnka, zalej ciepłą wodą, tak aby się rozmoczył. Masa piernikowa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
Migdały sparz i obierz ze skórki oraz umieść je w osobnym garnku. Dodaj orzechy laskowe i orzechy włoskie. Zalej wodą i gotuj przez około 40 minut do miękkości bakalii.
Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.
Połącz bakalie, kompoty z owocami oraz masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut...Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań smakowych miodem lub cukrem. |